Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

«ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΩΤΟΝ»



Ο δίσκος αυτός ίσως είναι ο λιγότερος γνωστός απ' όσους έκανε ο Άκης Πάνου, ωστόσο περιέχει πολύ καλές στιγμές που αξίζει να επισημάνουμε. Κυκλοφόρησε το 1976 και περιέχει δώδεκα τραγούδια, οκτώ εκ των οποίων είναι του Πάνου και τέσσερα άλλων συνθετών που παρουσιάζονται σε δεύτερη εκτέλεση. Ο ίδιος ο Άκης Πάνου έχει επιμεληθεί την ενορχήστρωση, τη διεύθυνση ορχήστρας, αλλά και την παραγωγή του δίσκου, ενώ τα τραγούδια μοιράζονται οι Χρηστάκης, Μανόλης Τοπάλης και Θόδωρος Κάτσαρης.
Η μεγάλη έκπληξη έχει να κάνει με το πασίγνωστο «Αχ βρε παλιομισοφόρια» του Μάνου Χατζιδάκι σε στίχους Αλέκου Σακελλάριου, που τραγούδησε ο Βασίλης Αυλωνίτης στην ταινία «Λατέρνα, φτώχεια και γαρύφαλλο» το 1957 και σχεδόν παράλληλα ηχογράφησε ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης.

Εδώ το ακούμε από τον Χρηστάκη με αλλαγμένη την εισαγωγή κι ελαφρά παραλλαγμένους τους στίχους σ' ένα-δυο σημεία, ωστόσο το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό.

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν τρεις μεγάλες και διαχρονικές επιτυχίες του Χρηστάκη σε δεύτερη εκτέλεση από τον ίδιο: «Να χαρείς τα μάτια σου καλέ», «Το πουλί» (η περίφημη «κανάρα») και «Παίζουν τα μπαγλαμαδάκια».
Όσον αφορά τα τραγούδια του Άκη Πάνου, παρουσιάζουν μιαν ιδιομορφία σε σχέση με το ύφος που έχουμε συνηθίσει από αυτόν. Μουσικά κινούνται στο γνωστό επίπεδο με τις «δύσκολες» εισαγωγές όπου κυριαρχεί το μπουζούκι, όμως η διαφορά έγκειται στους στίχους. Εδώ, ο Πάνου φανερώνει τον «σκωπτικό» του χαρακτήρα γράφοντας τραγούδια που θα τολμούσαμε να χαρακτηρίσουμε χιουμοριστικά. Διαβάστε κάποια αποσπάσματα για του λόγου το αληθές:
«Ήθελα γιατρέ μου ναρθείς να με κοιτάξεις ναρθείς να με κοιτάξεις απ' όλους πιο καλά εδώ και λίγες μέρες με πιάνει ένας βήχας με πιάνει το κεφάλι, με πιάνει και η κοιλιά»!
Κι επίσης:
«Δε σε αφήνω να τον πιάσεις και να μου τονε χαλάσεις θα τον παίζω μοναχός μου να περνάει ο καιρός μου»!
Εν συνεχεία, θα σταθούμε στο «Κλε» που είναι ο προάγγελος για τα «Χαροκόπου 1942-1953 (Εφτά νομά)» και «Αδιόρθω-Αναρχί» που περιέχονται στο δίσκο «Θέλω να τα πω» με τον Γιώργο Νταλάρα (1982). Πρόκειται για το πρώτο «μισόλογο» τραγούδι του Άκη Πάνου, το οποίο είναι και το μοναδικό του δίσκου που μας θυμίζει το γνωστό ύφος του συνθέτη.
Εξάλλου, το «εναρκτήριο» κομμάτι με τον τίτλο «Αν ήτανε κυρία» είναι ένα παλαιότερο τραγούδι του Πάνου που ερμήνευσε σε πρώτη εκτέλεση το 1970 ο Στράτος Διονυσίου.
Κατά τα άλλα, ξεχωρίζει το «έξυπνο» εσώφυλλο του δίσκου με τους στίχους των τραγουδιών, δίπλα στους οποίους υπάρχει κι από ένα σκίτσο σχετικό με το καθένα.
Τα τραγούδια του δίσκου
1. Αν ήτανε κυρία (Χρηστάκης)

2. Πού να βρεις Θανάση (Χρηστάκης)

3. Ο γιατρός (Χρηστάκης και χορωδία)

4. Ήτανε λέει (Μ. Τοπάλης)

5. Αχ βρε παλιομισοφόρια (Χρηστάκης) (Μ. Χατζιδάκι-Αλ. Σακελλάριου)

6. Μπουμ (Θ. Κάτσαρης)

7. Να χαρείς τα μάτια σου καλέ (Χρηστάκης) (Σ. Ζαφειρίου-Ι. Γαβαλά)

8. Ο παίχτης (Χρηστάκης)

9. Κλε (Θ. Κάτσαρης)

10. Το πουλί (Χρηστάκης) (Ζ. Ιακωβίδη-Μ. Γαβριηλίδη)

11. Είδα στον ύπνο μου (Μ. Τοπάλης)

12. Παίζουν τα μπαγλαμαδάκια (Χρηστάκης) (Γ. Ροβερτάκη)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...